Deprem bölgesinde kalıcı konutlara en hızlı çözüm çelik evler
10 ilimizi etkileyen üzücü deprem sonrası binlerce bina yıkıldı ve binlercesi de kullanılamaz şekilde hasar aldı.
10 ilimizi etkileyen üzücü deprem sonrası binlerce bina yıkıldı ve binlercesi de kullanılamaz şekilde hasar aldı. Acil ihtiyaç duyulan geçici barınma alanlarının hazırlanmasında konteyner ve çadır gibi malzemeler kullanılırken kalıcı konutların inşasına da hükümet tarafından start verilmiş durumda.
Karmod Üst Yöneticisi Mehmet Çankaya (CEO), “1,5 milyon evsiz kalan vatandaşımıza kalıcı konutları hızla inşa etmek için çelik ev sisteminin de devreye alınmasında büyük yarar var. Hızlı üretim ve kuruluma sahip güvenli 2 katlı veya 3 katlı çelik ev sistemiyle kalıcı konutların kısa sürede inşa edilmesi çok kolay” açıklamasında bulundu.
3 ve 4 katlı çelik evler hükümetin gündeminde
Deprem bölgesi kapsamındaki illerde ilk etapta acil ihtiyaç duyulan kalıcı konutların yapımına başlandı. Bölgede çok sayıda konutun kısa zamanda inşa edilmesi gerektiğinden çelik evlerde değerlendirme kapsamına alınmış durumda. 3 veya 4 katı geçmeyecek şekilde projelendirilmesi planlanan çelik evler 4 daire üzerine yükselecek.
Depreme dayanıklı prefabrik ev talepleri patladı
Çelik ev üretici firmalarından Karmod’un Üst Yöneticisi Mehmet Çankaya’nın verdiği bilgiye göre çağrı merkezine deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarca günlük ortalama 350 çağrı geliyor. Bölgeden gelen talepler doğrultusunda günlük ortalama 10 ila 20 adet hazır prefabrik çelik konutun üretimi gerçekleştiriliyor. Gelen taleplerde özellikle ilçe ve köylerde evleri oturulamayacak derecede hasar alan vatandaşlar öne çıkıyor. Kendi arsalarına ihtiyaç duydukları kalıcı konutları yaptırmak en kısa zamanda yaptırmak isteyen vatandaşlar hızlı kurulumdaki çelik evleri özellikle tercih ediyor.
Depremzedelerin yaşayacağı kalıcı prefabrik köy evleri
Prefabrik köy evleri yöresel mimari konseptlere göre tasarlanıp üretilebiliyor. Konutların deprem dayanımı özel yazılım programda tasarımla aynı aşamada gerçekleştiriliyor. Bu programda bölge deprem şartlarına uygunluk yapılan simülasyonlarla kontrol ediliyor. Uzun ömürlü prefabrik ev deprem bölgesindeki köy ve ilçelerde güvenli konut modeli olarak tercih ediliyor.
Çelik ev ön üretimli modele sahip olduğundan inşa süresinde önemli avantaja sahip. Ön üretimi modern fabrikalarda teknolojik makinelerle çalışan bant sisteminde gerçekleştiriliyor. Duvardan çatıya, kapıdan pencereye, elektrik ve su tesisat malzemelerine kadar ev üretimi fabrikada yapılıyor. Bant hattında üretimi tamamlanan çelik ev tır vb. taşıma araçlarına yüklenerek istenilen kullanım yerine sevk ediliyor.
Ekonomik ve en hızlı inşa süresi çelik evlerde
Kullanım yerine sevk edilen çelik evin kurulumu araçtan indirilir indirilmez başlıyor. Kurulum için üretici firmaların verdiği projeli plana göre zemin betonunun hazırlanması yeterli. Çelik evlerde diğer klasik modellerde olduğu gibi sahada üretim bulunmuyor. Fabrikada üretilen evlerin cıvata somun ve geçmeli sistemle kurulum yerinde montajlanması yeterli. Kurulum hazır projeye göre üretilmiş malzemelerle gerçekleştirildiğinden inşa süreleri benzersiz oranda kısalıyor. Tek kat veya İki katlı bir çelik evin saha kurulumu 10 gün gibi bir sürede tamamlanabiliyor.
Depremzedeler mesken olarak çelik eve güven duyuyor
ABD başta olmak üzere Almanya, Fransa, Finlandiya, İsviçre gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde çelik ev modeli yaygın olarak kullanılıyor. Çelik ev modelinin ülkemizde kullanımı ise henüz yeni yeni yaygınlaşıyor. Çelik evi taşıyıcı sistemlerle birlikte duvar ve çatı bloklarına varana kadar çelik malzeme kullanımı son derece güvenli hale getiriyor. Çelik hammadde özelliği olası sarsıntılarda esnek yapısıyla sağa sola esner. Kırılgan olmayan esnek özellik çelik evlerin deprem esnasında ayakta kalmasını sağlar.
Çelik ev kalıcı konutta en güvenli modeller arasında
Özellikle müstakil ev tercihleriyle öne çıkan çelik ev kalıcı konutta en güvenli modeller arasında yer alıyor. Yüksek yapı güvenliği avantajıyla deprem evi olarak büyük ilgi görüyor. Üretiminde kaynak gibi geleneksel uygulamaların kullanılmadığı, cıvata somunlu ve geçmeli sistemle üretilen çelik evler yapı güvenliğiyle öne çıkıyor.
Taşıyıcı direklerle birlikte duvar bloklarında kullanılan çelik karkaslar çelik evin deprem esnasında bir bütün olarak ayakta kalmasını sağlıyor. Duvar çelik sistemi çatıda da devam ederek konutun her tarafı adeta çelik örgülerle bağlantılanıyor. Üzerine yalıtım ve özel kaplama uygulamaları da yapılan çelik ev enerji tasarrufuyla bütçelere kazandırırken mimari şıklığıyla konuta değer katıyor.
Çelik evlerle çok kısa zamanda binlerce konut inşa edilebilir
2+1 ve 3+1 planda konut modellerin öne çıktığı çelik evlerle binlerce konut kısa zaman diliminde kurulum yapılabiliyor. Bir yandan ön üretim fabrikalarda devam ederken aynı anda montaj ekipleri sahada konutların oturuma hazır kurulumunu gerçekleştiriyor. Üretilen çelik ev tırlarla sahaya taşınıyor ekipler gelen malzemeleri sırayla kurulum yapıyor. Senkronize çalışmayla binlerce güvenli ev kısa zamanda inşa edilerek depremzedelerin kalıcı kullanımına sunuluyor.
Yatay mimariye uyumlu konut modeli çelik ev
İki katlı ve üç katlı 4 daire üzerine projeye göre istenilen büyüklüklerde tasarlanıp üretilebilen çelik ev TOKİ tarafından yürütülen yatay mimari konsepte de uyumlu. Deprem bölgelerinde kalıcı konutların hazırlanmasında çelik ev kullanılarak barınma ihtiyacı kısa sürede kapatılabilir.
Çelik sistem okul ve sağlık merkezleri
Konutla beraber eğitim ve sağlık tesis binaları da deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan yapılar arasında. Çelik yapı sistemiyle uzun ömürlü kullanımda güvenli okul ve sağlık merkezleri inşa edilebiliyor. Klasik yapı modellerine göre çelik yapılar hızlı kurulum avantajını okul ve hastanelerle birlikte diğer ticari binaların inşasında da yaşatıyor.
Hibya Haber Ajansı